e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τους Ορθόδοξους Νέους του Κόσμου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Της Ανταποκρίτριάς μας Δ. Κ.

Την έναρξη των εργασιών του Β' Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πόλη, κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με μια συγκινητική και εμπεριστατωμένη ομιλία, απευθυνόμενος στο πολυπληθέστατο ακροατήριό του.
«Με βαθιά πατρική χαρά σας καλωσορίζουμε νέες και νέοι, στην ιστορική Πόλη μας που είναι η έδρα της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας», είπε ο Πατριάρχης.
«Το Πατριαρχείο μας δεν είναι μια εθνική εκκλησία αλλά η δομική κανονική έκφραση των οικουμενικών διαστάσεων του ευαγγελικού μηνύματος και της αναλόγου εκκλησιαστικής ευθύνης. Γι' αυτό και οι πατέρες και οι σύνοδοι το ονόμασαν Οικουμενικό. Η σύγκλιση του παρόντος Συνεδρίου αποτελεί καρπό της Μητρός Εκκλησίας προς εσάς τους νέους, όσον αφορά τις πνευματικές σας ανησυχίες και ανάγκες».
Ο κ. Βαρθολομαίος συνέχισε τονίζοντας, ότι: «Ως μέλη της εκκλησίας λοιπόν κι εσείς, έχετε την θέση και τον ρόλο μέσα σ' αυτό το Θεανθρώπινο Σώμα, αναλόγως προς το χάρισμα και το ταλέντο σας. Ο Κύριος αναμένει να περιπατείτε σε μια κοινωνία αγάπης και αλληλοσεβασμού με πλήρη συναίσθηση αδελφικής αλληλεγγύης. Όχι τυπικά αλλά με ανυπόκριτη αγάπη. Και ως Πολίτες του Κόσμου, να είμαστε στον κόσμο αλλά όχι συντασσόμενοι προς το πονηρό θέλημα του».
Και κατέληξε λέγοντας: «Η Χριστιανική ιδιότητα μάς επιβάλει να είμαστε νομοταγείς σε οτιδήποτε δεν έρχεται σε σύγκρουση προς το θέλημα του Θεού. Και σήμερα ο Χριστιανός βρίσκεται ενώπιον μεγαλύτερων εκ του κόσμου προκλήσεων παρ' ότι παλαιότερα. Η σύμπηξη διακρατικών συνασπισμών, εταιρισμών κ.τ.λ. όπως η Ε.Ε. στην οποία προσδοκούμε να γίνει δεκτή και η Τουρκία, περιορίζουν την σημασία των κρατικών συνόρων, με αποτέλεσμα η διακίνηση προσώπων μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών να γίνεται πλέον χωρίς τις πολλές γραφειοκρατικές διατυπώσεις του παρελθόντος».

Ακολούθησε ειδικό για την περίπτωση πρόγραμμα της Χορωδίας της Παγκρήτιας Σύναξης Νέων.

Θυμίζουμε, ότι στο εν λόγω Συνέδριο μετέχουμε νέοι και νέες από τις ανά τον κόσμο Επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, διάφορες Μοναστικές Αδελφότητες, άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές, Ακαδημίες, Ινστιτούτα και Σεμινάρια, τους Διεθνείς Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς, τους Διεθνείς Συνδέσμους Νεολαίας και άλλους πολλούς.

Πράγματι, πρόκειται για «Μέλη της Εκκλησίας -Πολίτες του Κόσμου», όπως ακριβώς είναι και το γενικό θέμα του Συνεδρίου. Τις επιμέρους εισηγήσεις θα παρουσιάζουν από σήμερα το πρωί διακεκριμένοι άνθρωποι των Επιστημών, οι οποίοι πρόκειται να τονίσουν τα σύγχρονα προβλήματα της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Το Συνέδριο φιλοδοξεί να διευκολύνει την επικοινωνία της ορθόδοξης νεολαίας από όλο τον κόσμο.
Να σημειωθεί, ότι οι εργασίες της πολυπληθούς αυτής διοργάνωσης θα κλείσουν την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και την ορχήστρα Εστουντιαντίνα στο Ρούμελι Χισαρί του Βοσπόρου.

Για ολόκληρη την Πατριαρχική Προσλαλιά, κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: