e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Τιμή στον οικείο των Ζακυνθινών Άγιο Διονύσιο


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Από σήμερα στις 11 ακριβώς και για τρία πλήρη εικοσιτετράωρα, οι απανταχού της γης Ζακυνθινοί και πάντες οι φιλάγιοι τιμάμε τον οικείο μας άνθρωπο, ο οποίος αξιώθηκε να μετέχει στη μακαριότητα των Ουρανών, γενόμενος, όχι μόνον πνευματικά μα και σωματικά, δοχείο Χάριτος Θείας και πηγή θαυμάτων για τους έχοντες κατάλληλη όραση και οπτική.

Μιλάμε για τον προστάτη και πολιούχο μας άγιο Διονύσιο τον θαυματουργό, Αρχιεπίσκοπο Αίγινας και μυστικό καύχημα όλων μας. Αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων μας, τον πατέρα, τον αδελφό, τον συνοδοιπόρο. Είναι η παρηγοριά μας, το αποκούμπι μας, το λιμάνι μας. Δι' Αυτού γνωρίζουμε την κατεξοχήν Αυτο-αγάπη και αναβιβαζόμαστε στα δώματα της θείας Μεγαλειότητας, θωρώντας διά της σωματικής αφθαρσίας Του, την δόξα των Εσχάτων. Τον αγαπάμε πολύ και με ιδιάζοντα τρόπο, Τον τιμάμε μάλιστα υπερβαλλόντως, με επισημότατες ιερές τελετές, που κορυφώνονται με τη Λιτανεία του Σεπτού Του Λειψάνου στην πόλη μας.

Τα γόνατα λυγίζουν μπροστά Του, τα μάτια δεν μπορούν να συγκρατηθούν, οι καρδιές πάλλονται και τα συναισθήματα δεν μπορούν να περιγραφούν. Γι' αυτό, με προσευχητική σιωπή, με ταπεινό φρόνημα ενώπιον του εξ Ουρανού θησαυρίσματος "Διονυσίου του μάκαρος", ας στρέψουμε τα σωματικά και πνευματικά μας μάτια προς το "Άγιο Κορμάκι" (κατά την προσφιλή έκφραση των Ζακυνθίων), δεόμενοι για ό,τι καλύτερο, ανώτερο και αγιότερο στη ζωή και τα έργα μας!!!

ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ

Ο κατά κόσμον Δραγανίγος Σιγούρος, γιος των αριστοκρατών Μουκίου και Παυλίνας, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547. 

Το 1568 έγινε Μοναχός στην Μονή των Στροφάδων Νήσων με το όνομα Δανιήλ. Αφού πέρασε γρήγορα τους βαθμούς της ιερωσύνης, χειροτονήθηκε το 1577 Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης, λαμβάνοντας το όνομα Διονύσιος. Όμως παραιτήθηκε και επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου έζησε, ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναφωνητρίας μέχρι την Κοίμησή του, την 17η Δεκεμβρίου 1622. Είναι γνωστός ως ο "Άγιος της Συγγνώμης", επειδή συγχώρεσε τον φονιά του αγαπημένου του αδελφού. 

Ετάφη στην Ιερά Μονή Στροφάδων και κατά την ανακομιδή του βρέθηκε το Σκήνωμά του άφθαρτο και μυροβόλο. Αναγνωρίσθηκε Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1703. Στις 24 Αύγούστου του 1717 μετεκομίσθη το Σεπτό Σκήνωμά του στη Ζάκυνθο για να προστατευθεί από τους πειρατές. Αρχικά φυλάχτηκε στον Ιερό Ναό του Μετοχίου της Μονής, στο προάστιο Καλλιτέρος. Το 1764 εναποτέθηκε οριστικά στην ομώνυμη Ιερά Μονή του, που έχτισαν oί Μοναχοί των Στροφάδων. Από τότε το Σεπτό Σκήνωμά του αποτελεί μέχρι σήμερα πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών και πηγή συνεχών ιάσεων και θαυμάτων.

Για τους φίλους του πολυπεριοδικού μας, που θα επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα και ειδικότερα για τον Άγιό μας, σημαντικά στοιχεία μπορούν ν' αντλήσουν από το σχετικό πόνημα του Ντίνου Κονόμου, στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη παραΘέματα λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: