e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Δ΄ Χαιρετισμοί στο Μπανάτο με την Κερκυραϊκή Εκκλησιαστική Χορωδία των Ενοριών Πέλεκα και Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας




Με πολύ μεγάλη χαρά δεχτήκαμε χθες το βράδυ στο νησί και στην Ενορία μας την Κερκυραϊκή Τετράφωνη Εκκλησιαστική Χορωδία των Ενοριών Πέλεκα και Αγίου Ελευθερίoυ πόλεως της Κέρκυρας, με επικεφαλής τους Πρωτοπρεσβυτέρους Δημήτριο Κοσκινά και Χαράλαμπο Παντελιό. Οι Ιερείς και η Χορωδία, υπό την άψογη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Καρύδη και υπό του ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου που μελωδικότατα τούς συνόδευε, έλαβαν ενεργό μέρος στους Δ΄ Χαιρετισμούς, που έγιναν στον περικαλλή Ναό της Παναγούλας μας.




Στο τέλος, ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης προσφώνησε με θερμά λόγια τους φιλοξενούμενους, αντιφώνησε ο π. Δημήτριος και αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Μετά το τέλος των Χαιρετισμών ακολούθησε επίσημο δείπνο στην ταβέρνα του Καλιπά, το οποίο προσέφερε το Εκκλησιαστικό μας Συμβούλιο. Κατά την διάρκεια του δείπνου ο παριστάμενος Δήμαρχος Αρκαδίων κ. Στέλιος Μποζίκης χαιρέτησε με θερμά λόγια τους Κερκυραίους φίλους μας.

Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά βιντεάκια από ερασιτεχνική λήψη, για να έχουν γνώση και μετοχή οι απανταχού Φίλοι μας:













19 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Μα τι ωραία η λειτουργική συνύπαρξη Κερκυραίων και Ζακυνθινών!
Άλλωστε τόσα πολλά συνδέουν τα δύο νησιά! Άγιοι και ποιητές, κοινές παραδόσεις και ιστορικές διαδρομές.
Ανάλογες πρωτοβουλίες είναι πραγματικά αξιέπαινες!
Και εις άλλα με υγεία π.κ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε, φίλε μας,

Στη μικρή προσφώνηση που έκαμα στους επισκέπτες μας, θυμήθηκα το λόγιο του Δαβίδ: "Ιδού δη τι καλόν ή τι τερπνόν, αλλ' ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό"!!! Αυτό ακριβώς νοιώσαμε εκατέρωθεν. Αδέλφια που ξανασυναντώνται μετά από πολύ καιρό. Ήταν μια ευλογημένη στιγμή, η οποία ωφέλησε τα μάλα και τους παλαιούς γνωστούς, αλλά και τους ενορίτες μας, οι οποίοι γνώρισαν από κοντά την Κερκυραϊκή μουσική Παράδοση, όσο την γνώρισαν.

Ευχαριστηθήκαμε όλοι και το γεγονός συζητείται ήδη με ιδιαίτερη θέρμη απ' όλους!!! Πολλοί μάλιστα ψέγουν τον εαυτό τους, ότι δεν παρέστησαν.

None είπε...

Ήμουν κι εγώ εκεί, σε μια γωνίτσα. Ήταν το κάτι άλλο για τα εκκλησιαστικά πράματα τση Ζάκυθος!

Ανώνυμος είπε...

Ολόθερμες ευχαριστίες π. Παναγιώτη και συγχαρητήρια για το κείμενο, τους ωραίους στίχους, αλλά προ παντός για την χαρά που μου έδωσες, εδώ στη Μελβούρνη να ακούω το γλυκύτατο «Άγγελος πρωτοστάτης» και τους Χαιρετισμούς, έστω αποσπάσματα, από μελωδικές Ζακυθινές και Κερκυραϊκές φωνές!

Η χάρη της Παναγίας μας βοήθεια σας πάντα,

Καλό σας βράδυ και καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής,

Με την αγάπη μου σε όλους,

δ.μ.τ.

don basilio είπε...

Εύγες!!! Ωραίο το κορφιάτικο -βοηθάει και η χορωδία που είναι αξιώσεων απ' ότι ακούεται. Και οι παπάδες γκιούστοι.

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

Ναί, έχεις δίκιο! Είμαστε όλοι χαρούμενοι για την παρουσία των Κερκυραίων ανάμεσά μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονυσία,

είναι χαρά μας που συμμετέχεις από τη μακρινή Αυστραλία και στη λειτουργική ζωή της Ενορίας μας!
Ήταν, κατά κοινή ομολογίαν, ό,τι καλύτερο μάς είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια!

Καλά να είσθε πάντα όλοι οι Έλληνες και συγχωριανοί μας στην Ωκεανία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Τετραφωνία, αρμόνιο, ωραίοι τύποι Κορφιάτες (λαϊκοί και κληρικοί)!!!
Ούλα ωραία! Αλλιώς ωραία!!!

Με το καλό να επιστρέψεις από Αγγλία!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ π. Παναγιώτη,
Επιστρέψαμε στην Κέρκυρα συνοδευόμενοι από τις ωραιότερες αναμνήσεις. Η σκέψη μας ακόμη βρίσκετε προσηλωμένη σε σας. Ζήσαμε ένα τριήμερο γεμάτο εκπλήξεις . Τι να πρωτοεξυμνήσει κανείς; την απεραντοσύνη της αγάπης σας, την Αβραμιαία φιλοξενία σας, την συμμετοχή των ενοριτών στην αξέχαστη ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στην Παναγούλα, την συμμετοχή του κ. Δημάρχουκαι τα καλά του λόγια ; Όλα αυτά πλημμύρισαν την καρδιά μας με μια Θεϊκή χάρη. Εγώ προσωπικά θέλω να εκφράσω τα δικά μου συναισθήματα που ήταν πολύ έντονα γιατί συνάντησα τον παλιό συμμαθητή, τον καλό συμφοιτητή, τον επιστήθιο φίλο, τον αδελφό και συλλειτουργό τον συναντιλήπτορα της ψυχής μου τον διάδοχο των μεγάλων επτανησίων ποιητών που με την ποίηση του διεισδύει στα εσώτατα της ψυχής μας. Η όλη πνευματική ατμόσφαιρα στην εκκλησία η υμνολογία Κερκυραϊκή και Ζακυνθινή η κάθε μια με τη δική της μελωδία που και οι δύο έχουν την κοινή ρίζα την επτανησιακή μουσική, μας ανέβασαν σε ύψη πνευματικής αγαλλιάσεως. Για όλα αυτά εκφράζουμε πάλιν και πολλάκις της θερμότατες ευχαριστίες μας ευχόμενοι και στο μέλλον να δοθούν τέτοιες πνευματικές συναντήσεις.
π.Δ.Κ.

don basilio είπε...

Να σαι καλά αφέντη μου, δεν έμεινε ούτε βδομάδα -που από τη μία καλό, από την άλλη με την αναβλητικότητά μου ,,,

Ωραία ιδέα για συνύπαρξη Επτανησιακών εκκλησιαστικών χορωδιών. Κι αν και ξέρεις πως έχω τάσεις για μέσα από την Καμάρα, η Κατεντράλε σου μία χαρά μπορεί να είναι ο χώρος για μια τέτοια συνάντηση. Και κανά δύο μουσικολόγοι σοβαροί, και κανένα πιτιτέλι, μία συνάντηση με τα ούλα τσης, τηρουμένων των αναλογιών, τύπου Μεσαιωνικού Θεάτρου (ναι ξέρω, άλλο να πετάει κάποιος ιδέες κι άλλο να αναλογίζεται τι τραβάνε οι διοργανωτές. Αλλά όσο ο καιρός είναι ακόμα, και πριν "κλείσουμε" τα 70 (ή 75 δεν θυμάμαι το όριο όπως ανανεώθηκε στην τελευταία συνέντευξη).

Προσκυνώ!

Ανώνυμος είπε...

Εε, πράμα χορωδία!!!!!!!
Μακάρι να τό 'ξερα να ερχόμουνα, αν και είμαι πολύ μακρία.

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα και ειδα τα video των Δ΄ Χαιρετισμων. Τελεια! Διαπιστωσα δε για αλλη μια φορα την κοινη καταγωγη της εκκλησιαστικης μας μουσικης που ειναι η Κρητη, με τις μικροπαραλλαγες της απο νησι σε νησι. Να ειναι καλα και του χρονου.
Εξαιρετως χαρηκα, οταν ειδα και ακουσα τον κοινο μας φιλο συμφοιτητη και συμπρεσβυτερο, απο τα παλια, π. Δημητριο, ενοιωσα βλεποντας και τη σχετικη εικονα οτι ημουνα και εγω εκει, στο Ιερο ισως, γι αυτο και του στελνω- μεσω εσου- επειδη σε διαβαζει, τις εγκαρδιες ευχες μου.
Πολυ ωραια, λοιπον, π. Παναγιωτη, καλως τους δεχτηκες και εαν σκεφτουν οι πατριωτες Επτανησιοι Κερκυραιοι εκδρομη προς Γαλλία, η ενορια της Grenoble εχει τις πορτες της ανοιχτες.
Πολυ ωραιο θα ηταν ενα γκρουπ απο Ζακυνθο και ενα απο Κερκυρα! Υπαρχει αναγκη να γνωριστει ο κοσμος μας, ο κοσμος των νησιων μας. Σκεφτητε το..,.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παμφίλτατε π. Δημήτριε Κοσκινά,

Ευχαριστούμε από καρδίας για τα καλά λόγια. Τίποτε το ιδιαίτερο εκάμαμε. Εσείς όλοι μάς έχετε πλουτίσει με τη Φιλία και την Αγάπη Σας.

Κατά κοινήν ομολογία, η λειτουργική / λατρευτική μας συνάντηση στην Ενορία μας αποτέλεσε μια ευλογημένη ευκαιρία ανταλλαγής Αγάπης και Κατανόησης, αξιών δηλαδή τόσο δυσεύρετων στην εποχή μας.

Διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου, ευχόμαστε να έχετε ψυχοσωματική υγεία και ευρωστία, άξια δε να συναναστηθούμε κατά την ερχόμενη ημέρα της Λαμπρής!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Ωραίες οι ιδέες σου, αλλά εμείς εν τω χωρίω μας δεν έχουμε τέτοια (παντός καιρού) κότσια...
Διαθέτουμε πάντως τον ναό μας για κάθε ποιοτική προσπάθεια!...

Ως διοργανωτές όμως, συγνώμη, αλλά δεν θα πάρουμε απ' αυτά τα σοκολατάκια... Σε καιρούς άκρως αντιπνευματικούς εν Ζακύνθω, δεν θα περισώσουμε ημείς το τεθλασμένο γόητρο εαυτών και αλλήλων!!!...

Ρεβερίρω σε!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μπανατιώτη,

Κρίμα... Μπορείς να πάρεις γεύση από τα εδώ βιντεάκια.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παμφίλτατε π. Γεράσιμε,
Εφημέριε Γκρενόμπλ Γαλλίας,

Ήταν όντως υπέρκαλα όλα! Μακάρι να ήσουνα κοντά, ώστε με την υπέροχη στεντόρεια και ζακυνθινότατη φωνή σου θα δώσεις άλλη μεγαλοπρέπεια στην όλη Ακολουθία!
Κάποτε ίσως μάς δοθεί η ευκαιρία!!!

Καλό Πάσχα, με κατ' άμφω υγεία!
Χαιρετισμούς στους πολυαγαπητούς μου Συνεργάτες σου εν Γκρενόμπλ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ π. Παναγιώτη η πένα σου κεντά στο χαρτί τον πλούτο και την απεραντοσύνη της αγάπης σου που μας συνεγείρει όλους όσοι είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό να σε γνωρίσουμε να συναναστραφούμε μαζί σου και τώρα μας δίνεις την ευκαιρία μέσω του διαδικτύου ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούμε και να μας φέρνεις σε επικοινωνία με αδελφούς λίαν αγαπητούς και περιπόθητους όπως με τον π. Γεράσιμο Σκαρτσή που χρόνια είχα να τον συναντήσω και μέσω σού με παρα πολύ χαρά έμαθα ότι επιτελεί ένα σπουδαία πνευματικό έργο στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γαλλίας. Επιτρεψέ μου να του απευθύνω τις θερμότερες και ειλικρινέστερες ευχές μου να του πω ότι πήρα πολύ χαρά και του εύχομαι να διέλθει το Πάθος του Κυρίου μας και να φτάσει στη Ζωηφόρο Ανάσταση με πολύ υγεία και δύναμη. Είναι πολύ στη σκέψη μου και θα χαρώ να επικοινωνήσουμε.

don basilio είπε...

Οι καιροί αλλάζουν και προς το χειρότερο και προς το καλύτερο -κι αν τα σύννεφα επιμένουν υπάρχει πάντα ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ.

Προσκυνώ (δεν έμεινε ούτε 7αδα και η πρεμούρα καταλαβαίνεις)

Πολύ χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια του αφέντη τση Γκρενόμπλ. Προσκυνώ και την αφεντιά του.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για τα καλα Σας λογια, αγαπητοι πατερες. Και εσενα π. Παναγιωτη και τον πολυ αγαπητο π. Δημητριο.