e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Στο πανηγύρι της Σπηλούλας

Σήμερα πανηγυρίζει, εκ μεταφοράς από το Δεκαπενταύγουστο, το γραφικό εκκλησάκι της Σπηλούλας στον γειτονικό μας λόφο. Ιστορικά - λαογραφικά - λογοτεχνικά στοιχεία γι' αυτόν τον ήρεμο τόπο, δείτε σε άλλη μας ανάρτηση, εδώ.
Πάμπολλοι πιστοί από τα τριγύρω χωριά και οι θιασώτες των πατρογονικών μας εθίμων σπεύδουν εκεί από νωρίς, ώστε να παρακολουθήσουν τη θεία Λειτουργία στον επάνω Ναό, όπου απόκειται η περίπυστη Εικόνα της Παναγίας της Σπηλούλας...

... ή να προσκυνήσουν ευλαβικά στο κάτω ναΰδριο, μέσα στον βράχο, όπου -κατά παράδοσιν-ανακαλύφτηκε η Εικόνα της Θεομήτορος.
Σε αυτό το φθινοπωρινό πανηγυράκι συναντώνται συνήθως οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τ' αυτοσχέδια τραπέζια με τις ψητούρες, τα παστέλια και τις φρυτούρες.
Αρκετοί συγχωριανοί μας (βλ. φωτό) έδραξαν την ευκαιρία για προσκύνημα στη χάρη της, αλλά και για να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα, παρά την πνιγηρότητα και συννεφιά της ημέρας.

Το απόγευμα, σύμφωνα με τη συνήθεια, μετά από τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα προς την Παναγία, γίνεται λιτάνευση της Εικόνας Της στους γύρω ελαιώνες και ακολουθεί λαϊκό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: