e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Προσκύνημα στο Δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου στο Κάιρο


Ο αγαπητός φίλος και αναγνώστης του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης ταξίδεψε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κάιρο και μάς προσκόμισε θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό. Σήμερα λοιπόν ταξιδεύουμε μαζί του στην Επιτροπεία του Καΐρου, η οποία ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου δεσπόζει ο περικαλλής ναός του Αγίου Νικολάου.  


Στον περίβολο της Επιτροπείας υπάρχει το σπίτι (στην ανωτέρω φωτό βλ. πόρτα αριστερά), ο χώρος, όπου έζησε και υπηρέτησε κάποια χρόνια ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Νεκτάριος Κεφαλάς, ο μετέπειτα πολυσέβαστός μας Άγιος Νεκτάριος


Μες από τον φωτογραφικό φακό του π. Δανιήλ ξεναγούμαστε παρακάτω στο Δωμάτιο του μεγάλου και λαοφίλητου Αγίου, όπου ασκήθηκε στην αρετή και λαξεύτηκε στην αγιότητα, ενώ οι ίντριγκες των εν Χριστώ αδελφών του εξύφαιναν -αλίμονο- την εξόντωσή του.  


Σημειωτέον, ότι το 1998 ο αδικοχαμένος Πατριάρχης Πέτρος Ζ΄ και η περί αυτόν Πατριαρχική Σύνοδος, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα όλων των προκατόχων τους (μετά τις λοιδορίες εναντίον Νεκταρίου και την σκαιότατη αποπομπή του από το κλίμα του πατριαρχείου), ζήτησαν εν Συνόδω Συγνώμη από τον πολυαδικηθέντα συνΙεράρχη τους - Άγιο σήμερα.



Θυμίζουμε τη σχετική ανακοίνωση που αφορά στην ιστορική εκείνη Πατριαρχική Συγνώμη: «Την Α.Θ.Μ. από μακρού απησχόλησε το θέμα της αδίκου ποινής αποπομπής εκ της δικαιοδοσίας και του κλίματος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του Κεφαλά. Το γεγονός τούτο ήγαγεν Αυτήν να εισηγηθή εις την Αγία και Ιεράν Σύνοδον, όπως αυτή επιληφθή του σοβαρού τούτου θέματος. Μετά προσοχής πολλής η Αγία και Ιερά Σύνοδος διασκεψαμένη, εν φόβω Θεού, και της εικόνος του Αγίου ευρισκομένης εν τη Συνοδική Αιθούση, απεφήνατο δια την αποκατάστασιν της διαλευθείσης κανονικής τάξεως και εξητήσατο την συγχώρησιν παρά του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου δια τον διωγμόν και την αδικωτάτην κατά αυτού μήνιν, επηρεία του πονηρού».


Η μορφή του Αγίου ως Μητροπολίτου δεσπόζει στο Σπίτι του. Ο φακός αποτυπώνει ευλαβικά διάφορα προσωπικά του είδη. Βλέπει ο προσκυνητής ορισμένα άμφιά του, το κρεβάτι του, το μοναχικό του σχήμα, το προσκυνητάρι του, τα κομποσχοίνια του και απότμημα από τα Λείψανά του.










ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Ήχος α'. Της ερήμου πολίτης
Σηλυβρίας τον γόνον και Εώας το καύχημα, της Ορθοδοξίας τον στύλον και Αιγίνης το έρεισμα. Νεκτάριον υμνήσωμεν πιστοί, ως νέκταρ γαρ ανέβλυσεν ημίν, εκ πηγών του σωτηρίου αρτιφανώς αρδεύον τους κραυγάζοντας. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω εν εσχάτοις τοις καιροίς, λαμπρώς Σε αγιάσαντι.

Ήχος ο αυτός
Σηλυβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον, τον εσχάτοις χρόνοις φανέντα, αρετής φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ως ένθεον θεράποντα Χριστού· αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς, τοις ευλαβώς κραυγάζουσι· δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου πάσιν ιάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: