e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Οδοιπορώντας προς Άγιο Νικόλαο Σπάτων Αχαΐας

Χθες το απόγευμα, το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ βρέθηκε στην Πάτρα. Επιστρέφοντας, κατά μήκος της εθνικής οδού, συναντήσαμε πολλές-πολλές δεκάδες νέων ανθρώπων να οδοιπορούν προς κάπου...

Ευτυχώς, βρισκόταν κοντά μας ο π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Ηλείας, ο οποίος μάς εξήγησε το παράδοξο αυτής της νεανικής οδοιπορίας.

Σύμφωνα με την πατροπαράδοτη ευλαβική συνήθεια Αχαιών και Ηλείων, πλείστοι όσοι οδοιπόροι κατευθύνονται στα Σπάτα του Δήμου Λαρισσού, όπου υπάρχει το προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, επί τη εορτή της Παρόδου του Λειψάνου του Αγίου.

Κατά την Παράδοση και διάφορες ιστορικές πηγές, το 1087 μετακομίσθηκε το ιερό Λείψανο του αγιασμένου Πατέρα των Μυρέων από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου εναποτέθηκε στις 20 Μαΐου.

Η νοτιοδυτική Ελλάδα εορτάζει το γεγονός του Περάσματος του Λειψάνου από την περιοχή των θαλασσών της στις 10 Μαΐου κυρίως, όπως στην Ηλεία - Αχαΐα και στη Ζάκυνθο.

Η κεντρική γιορτή Αχαιών - Ηλείων γίνεται στα Σπάτα του Δήμου Λαρισσού Αχαΐας, που υπάγεται όμως εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας.

Εκεί συγκεντρώνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι (και όχι μόνον αυτοί), οι οποίοι οδοιπορούν πάμπολλα χιλιόμετρα, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη αναστάσιμη και ανοιξιάτικη αυτή εορτή τους! Είναι όντως αξιοθαύμαστοι!


 Για την πληρέστερη ενημέρωση των Φίλων Αναγνωστών μας, ερανιζόμαστε από το διαδίκτυο ορισμένα στοιχεία, που αφορούν στον προορισμό όλων αυτών των προσκυνηματικών οδοιπόρων.

17 χιλ. ανατολικά του Δ.Δ. Βάρδας και μόλις 1500 μέτρα από το χωριό Αγ. Νικόλαος Σπάτων βρίσκεται το προσκύνημα Αγ. Νικολάου Σπάτα. Κείται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων σε μια μαγευτική τοποθεσία, ανάμεσα στις καταπράσινες κορυφές Αϊ-Λιά, Ρουπακιά και Γαρίζα. Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της Εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα (το 1875) άλλο μεγαλύτερο στη θέση του. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, λειτουργούσε Ορφανοτροφείο.

2 σχόλια:

kiki είπε...

Κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος πάει με τα πόδια εκεί. Τόσα χρόνια που ταξιδεύω, πολλές φορές τους έχω συναντήσει να κανουν τη διαδρομή. Τους έχω ζηλέψει. Η εικόνα είναι θαυματουργή. Θυμαμαι ακόμα και τη γιαγιά μου που μου το έλεγε. Εκεί βαφτίσαμε την ανιψιά μου εδώ και πολλά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

την Μονη την επισκεπτομαι τα τελευταια 25 χρονια.
τα λογια ειναι πολυ λιγα μπροστα στην απιστευτη δυναμη του Αγιου που βοηθαει οποιον εχει την πιστη.
καντε το ταμα σας και οταν ερθει η ωρα να το εκπληρωσετε θα με θυμηθειτε.
ας δινει δυναμη ο Αγιος σε ολους οσους την χρειαζονται και ισως βρεθουμε στην χαρη του ολοι μαζι να προσκυνησουμε!!!