e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Από τη Ζάκυνθο η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, πρώτη Ευαγγελίστρια του Χριστιανισμού στην Ευρώπη

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου


Όλοι γνωρίζουμε την δύναμη της Παράδοσης. Μέσω αυτής οικοδομούνται σχέσεις, οριοθετούνται λαοί, καλλιεργούνται πιστεύματα, εγείρονται αυτοσυνειδησίες.

Η ισχύουσα Παράδοση ως προς την κήρυξη και επικράτηση του Χριστιανισμού στο νησί της Ζακύνθου οδηγεί κατευθείαν στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, η οποία -ως γνωστόν- υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοη μάρτυρας του Αναστημένου Χριστού.

Σύμφωνα με τα παραδεδομένα, αυτή η αφοσιωμένη μαθήτρια του Ιησού, την οποία Εκείνος απάλλαξε από την ψυχική ασθένεια που την ταλαιπωρούσε, δεν μπορούσε να ανθέξει την κατάφορη αδικία εναντίον του Θεού της Αγάπης, που συντελέσθηκε επί Ποντίου Πιλάτου και ταξίδεψε στη Ρώμη, μαζί την άλλη μαθήτρια, τη Μαρία του Κλωπά, ώστε να διαμαρτυρηθεί στον αυτοκράτορα Τιβέριο για την όλη δικαστική πλάνη και τα φρικτά αποτελέσματα που επέφερε η δειλή και, ως εκ τούτου, εγκληματική στάση του Ρωμαίου εκπροσώπου στην Ιουδαία.

Ο εξαιτίας θαλασσοταραχής αναγκαστικός ελλιμενισμός των δύο Μαριών στα βορειοδυτικά της νήσου Ζακύνθου, όπου βρήκαν την ευκαιρία να διαδώσουν στους εντοπίους τα Μεγάλα Γεγονότα που εβίωσαν, δηλαδή Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστάντα, απετέλεσε την αυγή μιας νέας ημέρας στην περιοχή. Συν τω χρόνω η Ζάκυνθος προσχώρησε στη νέα πίστη, πολλά χρόνια μάλιστα πριν τον ευαγγελισμό που έκαμε δια των περιοδειών του ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα, ο Απόστολος Βαρνάβας στην Κύπρο και οι λοιποί Απόστολοι στα πέρατα της γνωστής τότε Οικουμένης.

Αυτό -θεωρούμε- δεν έχει επισημανθεί ή αναδειχθεί όσο θα έπρεπε στη ροή των ιστορικών χρόνων και των θεολογικών σπουδών. Εάν γίνει αποδεκτή η επί τόσους αιώνες ισχύουσα Παράδοση για το κήρυγμα της Μαγδαληνής στη Ζάκυνθο αμέσως μετά τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού (παράδοση, που έχει αφομοιωθεί από τους διαχρονικούς ιστορικούς της Επτανήσου στα μελετήματά τους και διασώζεται ισχυρότατη μέχρι τις ημέρες μας) τότε η μικρή Ζάκυνθος αποτελεί τον πρώτο ευρωπαϊκό τόπο, όπου ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική κοινότητα.

Είκοσι αιώνες μετά το πρώτο εκείνο κήρυγμα της Μαγδαληνής στην Ευρώπη, η Ζάκυνθος υποδέχεται την Ευαγγελίστριά της με μεγάλη πνευματική χαρά και ψυχική εγρήγορση. Αγιορείτες Πατέρες έφεραν το χαριτόβρυτο Λείψανο του τιμίου Χεριού της από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου θησαυρίζεται, για προσκύνηση από τον πιστό λαό της Ζακύνθου κι ευλογία της τοπικής Εκκλησίας, την οποία Εκείνη δια του ζέοντος λόγου Της καθίδρυσε. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων το ορεινό χωριό «Μαριές», που έλαβε το όνομά του από τις δύο Μαρίες και όπου υφίσταται παλαιός ναός. Κάθε χρόνο, στις 22 Ιουλίου, εορτάζεται εκεί η μνήμη και το πέρασμά Της με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή, φέτος ιδιαίτερα απαστράπτει από αγαλλίαση, καθώς Τήν ξαναϋποδέχεται και σωματικά!!!

2 σχόλια:

Διονύσιος είπε...

Πόσες εὐλογίες σὲ τόσο μικρὸ νησί!
Πῶς μπορεῖ κανεὶς νὰ ζῇ μακριά του!

Πάτερ, εὔχεσθε στὶς Ἁγίες γιὰ τὴν σωτηρία τῶν ψυχῶν μας, ὅπου κι ἂν βρισκόμαστε.

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη προσκυνω και ριβεριρω.

Κι᾽αλλη γκλορια τση πατριδας μας που δεν εχει επισημανθει οπως πρεπει.

Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Ουτε Ρωμα ουτε Φιλιπποι ουτε Κορινθος ουτε Αθηνα. Το Τζαντε μας το Αγιοτοκο, το πολυευλογημενο, το γκλοριοζο, η κητιδα του Νεοελληνικου πολιτισμου!!!

Η αφεντια σου πρεπει τωρα να φροντισης τα δεοντα για να τονιστη και να γνωστοποιηθη και ευτουνη η πρωτια μας.

Μεγαλη γκλορια ευτουνη η πρωτια τση πατριδας μας.

Τσι χαιρετισμους μου στη παπαδια (ο τονος παντα στη παραληγουσα) και καλη ανταμωση.

Σου φιλω το χερι.